Det indonesiska köket speglar det stora utbudet som skapats av de människor som lever på de 6000 befolkade öar som utgör den moderna nationalstaten Indonesien. Det finns inte ett enda indonesiskt kök, utan snarare en mångfald av regionala kök som bildas av lokala indonesiska kulturer och utländska influenser. Det indonesiska köket speglar landets komplexa kulturella historia. Matlagning varierar kraftigt från region till region och kombinerar många olika influenser. Under hela landets historia har Indonesien varit inblandat i handel på grund av sitt läge och naturresurser. Dessutom har Indonesiens inhemska matlagningstekniker och ingredienser påverkats av Indien, Mellanöstern, Kina och slutligen Europa. Spanska och portugisiska handelsmän kom med nya influenser redan före den holländska staten kom för att kolonisera större delen av öriket. De indonesiska öarna Moluckerna (Maluku) som är kända som “Spice Islands” bidrog också till införandet av infödda kryddor, till exempel kryddnejlika och muskot, till indonesiska och internationella rätter.