Skip to main content

Ris är som i de fles­ta andra län­der i regio­nen bas­fö­da i Malaysia. Riset som äts i Malaysia är det lokala riset eller dof­tande ris från Thai­land, dess nordli­ga granne. Indiskt bas­matiris av hög kvalite används i vis­sa rät­ter på grund av dess lån­ga finko­rni­ga form, doft och delika­ta smak. Japan­skt kort ris och är ock­så långsamt på väg in i den mala­y­siska dieten.

En pop­ulär maträtt baser­ad på ris är Nasi Lemak, ris kokt med kokos­mjölk för att ge den speciel­la doften, server­ad med stekt ansjo­vis, jord­nöt­ter, ski­vad gur­ka, hård­kok­ta ägg och en kry­d­dig chili­pas­ta som kallas sam­bal. För en mer omfat­tande måltid kan Nasi lemak även serveras med ett urval av cur­ryrät­ter, eller en kry­d­dig köttgry­ta som kallas ren­dang. Nasi Lemak är av malayiskt ursprung och kallas ofta för den mala­y­siska nation­al­rät­ten. Nasi lemak skall inte förväxlas med Nasi Dagang som säljs på östkusten även om de båda rät­ter­na ofta säl­jas sida vid sida till frukost. Men på grund av Nasi Lemaks mång­sidighet då den kan serveras på en mängd oli­ka sätt, är det den maträtt som äts vid flest tid­punk­ter. Mamak som är en vari­ant av “sam­bal” är lite mer kry­d­dig, medan den mala­y­siska ver­sio­nen av “sam­bal” i en Nasi lemak ten­der­ar åt den söta sidan.